ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΟΠΑΘΕΙΑ

Η περιφερειακή αποφρακτική αρτηριοπάθεια οφείλεται, ως επί το πλείστον, στην αθηροσκληρωτική νόσο, η οποία προσβάλλει και άλλες περιοχές του αγγειακού δικτύου, όπως τα στεφανιαία και οι καρωτίδες. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι κυρίως το κάπνισμα, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης. Οι ασθενείς προσέρχονται με κύριο σύμπτωμα τη διαλείπουσα χωλότητα (πόνος στη γάμπα ή το μηρό κατά το βάδισμα, που πολλές φορές αναγκάζει τον ασθενή να σταματήσει για λίγο).

Σε προχωρημένα στάδια εμφανίζεται πόνος ηρεμίας ή και νεκρώσεις, ή ισχαιμικά έλκη στον άκρο πόδα (κυρίως διαβητικοί ασθενείς) και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού. Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική εκτίμηση, στους υπερήχους (pocket Doppler και Triplex), καθώς και επί ενδείξεων σε αγγειογραφία (κλασική - μαγνητική ή αξονική).

Η θεραπεία σε ήπια στάδια είναι η φαρμακευτική, η ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου και το βάδισμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση με παρακάμψεις (bypass) ή με τις νέες μεθόδους αγγειοπλαστικής (PTA) με τοποθέτηση stent.

Φόρμα Επικοινωνίας

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας

hCaptcha